Arkitektkonkurransen er snart
i  gang:
 
Nå kan alle som vil melde seg 

Arbeidet med utviklingen av Griegkvartalet fortsetter, og nå inviteres alle som ønsker å delta i plan- og designkonkurransen (som litt unøyaktig kan karakteriseres som en utvidet arkitektkonkurranse) til å melde seg før påske.

 

Prosjektleder Beate Hagland er med i komiteen som skal velge ut de som får delta i konkurransen, og hun er blant de som besitter mest kunnskap om selve byggeprosessen til Griegkvartalet. I prekvalifisering blir det valgt ut fem grupper med både arkitekter og rådgivende ingeniører, som skal levere sine forslag i november.

 

Aller først Beate, hva er forskjellen mellom en plan- og designkonkurranse og en arkitektkonkurranse?  

Plan- og design konkurranse det riktig juridiske begrepet i samsvar med offentlig anskaffelse. Innenfor dette regelverket kunne vi godt ha invitert til en ren arkitektkonkurranse, men fordi dette er et veldig komplekst bygg er vi rett og slett helt avhengig av et godt team som både består av arkitekter og rådgivere. 

 

Hvorfor er det så komplekst? 

Ser man bygget utenfra og inn så ligger det midt i Bergen sentrum omgitt av ulike kulturmiljø og rett ved Grieghallen som har spesiell verdi innen nyere arkitektur. I tillegg har vi europavei på to sider av Edvard Grieg plass og en europavei på motsatt side av Grieghallen.

Vi vil utvikle et byrom der vi både skal oppgradere byrommet, i tillegg til at vi bruker en stor del av byrommet til et nytt bygg. For det nye musikkteateret sin del må det designes innenfra og ut for å kunne tilfredsstille funksjonskravene man har, der kommer forhold til blant annet sal og scene inn.

Vi har allerede engasjert akustikere som er den viktigste premissgiveren for bygggets innside. Man må jobbe både utenfra og inn, og innenfra og ut, innenfor det området vi har. Derfor blir det ekstra utfordrende og vi må ha med alle arkitekt- og rådgiverfagene som brann, byggningsteknikk, ventilasjon, elektro, vann og avløp, veg osv. Vi må sikre at utkastene har med seg både byroms- og bygningsperspektivet.   

Hvem skal få lov til å konkurrere om hvordan det nye musikkteatret skal bli? 

Aller først nå skal alle som har lyst og mener de er kvalifiserte til å kunne utforme et så komplekst bygg få lov til å være med i konkurransen.

Komiteen har laget et sett av utvelgelseskriterier, og de fem som skårer best får lov til å være med i selve konkurransen.

De som velges ut vil bli premiert med NOK 600 000 for å levere et godkjent løsningsforslag.

Når alle fem løsningsforslag har kommet inn vil selve konkurranse-juryen med Anne-Grete Strøm-Erichsen som leder, kåre tre vinnere. Deretter vil juryen gå i forhandlinger med disse, for så å utrope en endelig vinner. Disse tre finalistene vil motta ytterligere NOK 100 000 i premiepenger.  

 

Og hvilket tidsaspekt for prekvalifiseringen? 

Søknadene skal inn før påske. Evalueringsgruppen setter seg ned umiddelbart etter påsken og er forhåpentligvis klare i starten av mai. De fem som er kvalifisert vil dermed få beskjed i løpet av mai, og etter et oppstartsmøte er alle klare til å gå i gang med oppgaven.  

Planen er vinneren av tjenestekontrakten kåres i mars 2024.  

 

Og hvordan kan de som ikke deltar, men bare er nysgjerrige, følge med på prosessen?  

Det er bare å følge FB-siden til Griegkvartalet eller sjekke sidene om Griegkvartalet på Grieghallen.no.