• 15. november 2018 kl.19:30

Ridder Blåskjeggs borg // Bergen Filharmoniske Orkester

Gjennom Bartóks sterke og uttrykksfulle musikk kikker vi inn i Blåskjeggs mørke borg og ser hvordan hans grusomme hemmeligheter avsløres en etter en.

Operaen Ridder Blåskjeggs Borg ble skrevet mellom 1911 og 1917 og er eksempel på et nytt musikalsk språk som reflekterte den symbolske teksten til librettisten Béla Balász. Temaet er undertrykte følelser, mystikk og menneskets sjel.

Bartóks enakter og eneste opera inntar en unik plass i det 20. århundres musikkteater. Den sterke og urovekkende fortellingen handler om forholdet mellom de nygifte, Judith og Blåskjegg. Hans grusomme hemmeligheter avsløres gradvis. I Judiths forsøk på å bringe varme og lys inn i Blåskjeggs mørke borg, åpnes de syv dørene som skjuler hans grufulle fortid, en etter en.

Edward Gardner dirigent
Michelle DeYoung mezzosopran
John Relyea bassbaryton
Pál Mácsai prolog
Bergen Filharmoniske Orkester

Program
Joseph Haydn: Symfoni nr. 90
Béla Bartók: Ridder Blåskjeggs borg

Tett på i foajeen
Kl. 18.45: Introduksjon ved Gunnar Danbolt

Vi møter den internasjonale stjerneduoen Michelle DeYoung og John Relyea som Judith og Blåskjegg. De har gjort seg bemerket for sine tolkninger av dette verket, som vi også spiller inn for utgivelse på plateselskapet Chandos. Konserten innledes med Joseph Haydns lekende og lette symfoni nr. 90, som ble urframført i Paris i 1788 og som byr på en liten Haydnsk spøk i sluttaktene.

«The Bergen orchestra sounds wonderfully alive to Bartók’s rhythmic exactitudes», The Guardian om Gardner og orkesterets Bartók-innspilling

Konserten arrangeres med generøs støtte fra Rika as v/Yvonne og Bjarne Rieber.