• 31. januar 2019 kl.19:30

Beethovens Keiserkonsert // Bergen Filharmoniske Orkester

Den unge spanske pianisten Javier Perianes er solist i Beethovens mest kjente pianokonsert mens det unge finske dirigentvidunderet Klaus Mäkelä tolker Sjostakovitsj’ musikalske beskrivelse av Stalinregimet.

Klaus Mäkelä dirigent
Javier Perianes piano
Bergen Filharmoniske Orkester

Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr. 5 «Keiserkonserten»
Dmitri Sjostakovitsj Symfoni nr. 10

Tett på i foajeen
Kl. 18.45: Introduksjon ved Gunnar Danbolt

Keiserkonserten er Beethovens siste, og kanskje best kjente, pianokonsert. Den brøt med datidens etablerte tradisjon og for publikum som hørte konserten for første gang i Leipzig i 1811, bød den på overraskelser blant annet ved at pianoet introduseres nesten umiddelbart. Pianisten er verkets helt.

Sjostakovitsj’ tiende symfoni er blitt kalt en optimistisk tragedie – 48 minutter med desperasjon, terror og vold og to minutters triumf! Den store åpningssatsen er langsom, andresatsen består av en voldsom og intens marsj, kanskje et musikalsk portrett av Stalin, og den tredje en vals hvor han skriver seg selv inn i verket. Mange har tolket betydningen og budskapet i symfonien, og den mest vanlige forståelsen er at verket er en beskrivelse av Stalinregimets Sovjet.

Knapt tyve år gammel gjør Klaus Mäkelä en kjempekarriere og er allerede første gjestedirigent for det svenske radiosymfoni-orkesteret.

Konserten arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen

«Mäkelä besitter en musikalisk intelligens utöver det vanliga och har en självklar intuition för det musikaliska arbetet», Norrköpings Tidningar

Er du student eller skoleelev? Kjøp billett til kr. 100 på rad 24 og bakover i salen.